14 juli 2022

Van eenmanszaak naar bv, nu of later?

De stap maken van eenmanszaak naar bv. Een gedachte die bij veel ondernemers speelt. Maar, wanneer maak je deze stap, of juist niet? “Financiële overwegingenspelen hierin de grootste rol. Elke ondernemer en zijn situatie is anders. Er is dan ook niet een direct antwoord op de vraag waar je goed aan doet. Het is geheel gebaseerd op persoonlijke en zakelijke situaties, waarbij Persoon Advies de ondernemer ondersteunt”, legt Ben den Heijer uit. We spraken twee ondernemers, met beide eeneigen (en andere) situatie en gemaakte keuze.

Na ruim 10 jaar over op een bv

Patrick Koene (eigenaar Koene IT) overwoog al een aantal jaar of hij nu wel of niet over zou gaan op een bv. Met enige regelmaat had hij overleg met Persoon Advies of de stap naar een bv al interessanter werd. Uiteindelijk had hij de beslissing voor zichzelf eigenlijk al gemaakt. Persoon Advies hielp hem bij de definitieve stap van eenmanszaak naar bv. Patrick: “Je hebt te maken met financiële afwegingen die je naast elkaar moet gaan leggen. Samen met Persoon Advies ben ik gaan kijken naar de voordelen en nadelen en hoe je per situatie uit zou komen. Daar hebben ze mij goed in begeleid. Na 10 jaar was dit een mooie stap voorwaarts voor een professionelere toekomst.”

Voordelen en goed gevoel

De voornaamste reden voor Koene IT om over te stappen naar een bv was het stukje risicobescherming, hoe Patrick het zelf benoemd. De scheiding tussen zakelijk en privé was voor hem een reden om de gedachte die hij al langere tijd had, ook echt om te zetten in werkelijkheid. De overstap naar bv geeft hem een goed gevoel. Patrick noemt meerdere keren het woord ‘samen’ met Persoon Advies. “Tijdens de begeleiding is er echt samengewerkt tussen mij en Persoon Advies. Met elkaar meedenken, gedachten uitwisselen en daarin elkaar begrijpen. Dat werkt heel prettig!”

Persoonlijk advies

Patrick stapte met Koene IT over op een bv, omdat hem dit voordelen opbracht. Voor Reboot Productions is het precies andersom. Elke ondernemer is uniek en geen enkel advies is gelijk aan de ander.

Al vanaf het begin van de oprichting van Reboot Productions (voorheen RJ Entertainment) is Persoon Advies betrokken geweest. Ook nu, bij de overweging om mogelijk over te stappen naar een bv. “Wij hebben altijd goede steun aan Persoon Advies, een hele fijne sparringpartner als het gaat om financiële zaken”, aldus Ruben (Reboot Productions).

Ruben: “Je spreekt andere ondernemers die dan benoemen of overstappen op een bv misschien niet wat voor je is. We hebben op een gegeven moment een afspraak gemaakt met Ben, die zich helemaal in onze situatie heeft verdiept. Na meerdere, soms uiteenlopende gesprekken, heeft hij ons heel goed geadviseerd met een berekening die heel duidelijk en overzichtelijk was voor ons.”

Overstappen op een bv zou geen financieel voordeel opleveren voor Reboot Productions, daarnaast zijn de risico’s op dit moment niet groot. De conclusie was duidelijk, meerdere factoren toonden aan dat het nu niet het moment is om over te gaan op een bv. “In de toekomst wellicht wel, het is beter om daar eind dit jaar opnieuw naar te kijken. Dan is er voldoende data/cijfers beschikbaar van afgelopen jaar. We zijn ook een andere weg ingeslagen, de situatie zal sowieso anders zijn”, vertelt Ruben.

Ruben laat weten heel erg te spreken te zijn over Persoon Advies. "Ze werken daar echt als een team. Ingrid zorgt dat onze administratie van A tot Z verwerkt wordt en dat de btw-aangifte gedaan wordt en Ben staat altijd klaar voor al onze adviesvragen. Het contact met hen loopt heel goed."

Overweeg jij ook om over te stappen van eenmanszaak naar bv? Laat je altijd goed adviseren. Wij helpen je graag verder op weg naar de juiste keuze. Mail voor een afspraak naar: ben@persoonadvies.nl

 

Terug