Blog

Btw verleggen, zo werkt het!

In de praktijk maken we regelmatig mee dat de ondernemer niet weet wanneer ze te maken hebben met de btw verleggingsregeling. Btw verleggen, wat is dat en hoe werkt dat nu? We leggen het je graag uit.

Btw verleggen, wat houdt dat nu precies in?

Je bent in een aantal situaties verplicht de btw te verleggen naar jouw afnemer. Op je factuur vermeld je het btw nummer van jouw klant en dat je de btw hebt verlegd. Heel simpel gezegd betaal niet jij, maar jouw opdrachtgever aan wie jij de diensten verricht of goederen levert de btw. Maar wanneer moet je gebruik maken van de verleggingsregeling? 

Laten we dit in de vorm van een voorbeeld uitleggen.

De hoofdaannemer, een montagebedrijf, heeft een opdracht aangenomen bij zijn klant. Het montagebedrijf besteedt de werkzaamheden uit aan onderaannemers, meestal zzp’ers. Als de onderaannemers de werkzaamheden hebben afgerond, sturen zij een factuur naar het montagebedrijf waarop de btw is verlegd. Waarom? De btw is namelijk al betaald door de hoofdaannemer. Hierdoor hoeven de onderaannemers geen btw meer af te dragen aan de Belastingdienst. 

Wanneer mag je de verleggingsregeling niet toepassen?

 Er zijn altijd uitzonderingen op de regel. De verleggingsregeling mag namelijk niet worden toegepast wanneer:

  • Je de werkzaamheden voor meer dan de helft verricht op je eigen werkplaats en dus niet op de locatie;
  • Je bent ingehuurd voor ontwerpwerkzaamheden, bewaking of verhuur van bijvoorbeeld apparatuur.

Op de website van de Belastingdienst kun je meer teruglezen over ‘wanneer btw verleggen’ en bij welke branches dit voorkomt.

Twijfel je of de verleggingsregeling ook op jouw diensten moet worden toegepast? Neem dan contact met ons op. Mijn collega’s en ik geven je dan graag het juiste advies want het verkeerd toepassen van de verleggingsregeling kan grote gevolgen hebben.

Dit artikel is geschreven door Ingrid van Vliet