Blog
Samenwerken met zzp’ers in 2025 — Veilig of risicovol?
Persoon Advies ondersteunt diverse soorten klanten, waaronder opdrachtgevers en zzp’ers, bij hun dagelijkse bedrijfsvoering en het nauwkeurig beheren van hun administratie. Vanaf 2025 krijgt een deel van deze groep te maken met aangescherpte regels en eisen rondom zelfstandigheid. In deze blog zetten we de belangrijkste wijzigingen op een rij en geven we tips om als ondernemer goed voorbereid te blijven.
1 januari 2025, voor veel ondernemers een datum die zorgt voor onrust. Nieuwe maatregelen uit het wetsvoorstel VBAR (Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelatie en rechtsvermoeden) bepalen dat de Belastingdienst vanaf die datum weer zal handhaven op de feitelijke arbeidsrelatie tussen een opdrachtgever en een zzp’er. De Belastingdienst en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) brengen dit op verschillende manieren onder de aandacht. Onder andere met de Brochure ZZP ja of nee en in het webinar die binnenkort beschikbaar is via de website van Rijksoverheid.
Schijnzelfstandigheid
Nederland telt inmiddels zo’n 1,7 miljoen zelfstandigen zonder personeel, maar is deze groep wel écht zelfstandig? De Belastingdienst heeft aangekondigd te gaan handhaven op alle feitelijke omstandigheden waaronder de arbeid wordt uitgevoerd. De zogenaamde open norm.
Maar, wat houdt dat dan in? Schijnzelfstandigheid is iemand die zich presenteert als zelfstandige maar waar feitelijk en volgens de wet er sprake is van een dienstverband. De wet kent in beginsel drie elementen voor een dienstverband.
- Er wordt arbeid verricht;
- Er wordt loon ontvangen;
- Én er is sprake van een gezagsverhouding.
Indien deze drie elementen aanwezig zijn in een arbeidsrelatie, dan is er een arbeidsovereenkomst. Dit is geen keuze, ook niet indien dit anders is benoemd in bijvoorbeeld een (model)overeenkomst tussen opdrachtgever en opdrachtnemer.
Die handhaving, dat zal toch wel meevallen?
De aangekondigde handhaving voorziet op diverse criteria en zal een terugwerkende kracht kennen naar 1 januari 2025. Dat betekent dat bij een controle in bijvoorbeeld 2027 een correctie kan plaatsvinden over 2026 én 2025 voor de loonheffing en sociale verzekeringen. Voor opdrachtgevers en zzp’ers die met elkaar samenwerken, is het belangrijk hun arbeidsrelatie te bekijken en waar nodig actie te ondernemen. In 2025 zal de Belastingdienst de handhaving inzetten met als insteek een juiste (her)kwalificatie van de arbeidsrelatie. Partijen hebben in 2025 de tijd dit in gang te zetten en de arbeidsrelatie goed te (her)kwalificeren. Vanaf 2026 zal de Belastingdienst strenger gaan handhaven.
Wat is dan de oplossing?
Er circuleren diverse ideeën. Oplossingen zoals de wijziging van rechtsvorm naar een BV zal geen oplossing bieden. Als de BV is opgericht om deze wetgeving te ontlopen heeft de BV geen realiteitswaarde en wordt de arbeidsrelatie bekeken alsof de BV niet zou bestaan. De Belastingdienst zal door de constructie heen kijken.
Onderneem actie!
Het is cruciaal om je samenwerking tijdig te beoordelen. Bespreek de volgende vragen met je opdrachtgever of opdrachtnemer.
- Kan de zzp’er zijn zelfstandigheid voldoende aantonen, doordat er bijvoorbeeld gewerkt wordt voor meerdere opdrachtgevers?
- Is er sprake van specialisme in werkzaamheden?
- Is er sprake van ondernemersrisico, zoals bijvoorbeeld eigen verzekeringen en investeringen?
- Wordt er tijd besteed aan het verwerven van reputatie en het vinden van nieuwe opdrachten?
- Wordt er gebruik gemaakt van eigen vervoer en gereedschappen?
- Is er sprake van een normbedrag van minimaal € 33,- per uur?
- Wordt er volledig zelfstandig gewerkt, zonder directe aansturing?
Al bovengenoemde punten pleiten voor zelfstandigheid van de zzp’er en kunnen meewegen in de beoordeling van de open norm van de Belastingdienst. Een zzp’er die per 1 januari 2025 niet aan deze criteria voldoet, kwalificeert in principe niet als zelfstandige en kan in dat geval geen aanspraak maken op de ondernemersfaciliteiten zoals de zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling. Het is dan raadzaam om terug te keren in loondienst.
Hulp nodig?
Het wetsvoorstel VBAR en de handhaving is per 1 januari 2025 een feit. Had ik liever een andere benadering gezien? Absoluut. Eentje die meer aansluit bij de ondernemersgeest—ondernemers plannen immers vooruit, nemen risico’s en investeren. Toch zullen sommigen vanaf januari 2025 te maken hebben met regels die hen afleiden van hun ondernemerschap. Tegen deze groep zou ik willen zeggen: niets doen is geen optie! Wij denken graag met je mee, brengen eventuele risico’s in kaart en bespreken de situatie met opdrachtgever of opdrachtnemer om tot een juiste (her)kwalificatie van de arbeidsrelatie te komen. Iedere situatie is uniek en vraagt om maatwerk.
Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe we samen jouw onderneming toekomstbestendig houden.
Ben den Heijer
Vennoot