Blog

We geloven dat het kan, ontspannen op vakantie als zelfstandig ondernemer

De zomervakantie staat voor de deur! Voor de meeste betekent deze vakantie een aantal dagen of weken ontspanning. Even lekker weg en je hoofd leegmaken. Maar waar moet je als ondernemer rekening mee houden voor en tijdens je vakantie?

Het hele jaar door sta je 24/7 voor de klant klaar. De klant weet dit en verwacht dan ook dat je altijd bereikbaar bent. Dit is voor de meeste ondernemers een vanzelfsprekende service, ook tijdens vakantie. Een vervelende bijkomstigheid voor jou als zelfstandig ondernemer is dat je tijdens vakantie minder inkomsten hebt. Als je niet werkt, komt er ook minder geld binnen. Dat is dan ook vaak de reden dat je als ondernemer tijdens je vakantie doorwerkt. Maar denk ook aan jezelf!

Wij geloven wel dat het kan: ondernemen en ontspannen op vakantie gaan. Wij geven je dan ook graag enkele tips, waarmee het hopelijk makkelijker voor je wordt om te genieten van jouw vakantie en jouw energielevel weer op peil te brengen. Het vergt wat voorbereiding en discipline, maar doe er je voordeel mee!

Plannen, plannen en nog eens plannen

Begin op tijd met het plannen van je vakantie, welke periode en hoe lang, en stem dit zoveel mogelijk af op je bedrijfsplanning. Heb je de datum voor je vakantie vastgesteld dan:

  • Beslis voor jezelf of het nodig is dat je vervanging regelt. Indien je hiervoor kiest, draag dan ruim voor je vertrek de werkzaamheden over. 
  • Is het belangrijk dat je tijdig naar de klanten je vakantie communiceert. Geef hierin ook aan wie je zaken waarneemt tijdens je afwezigheid en/of wanneer je tijdens jouw vakantie bereikbaar bent. Stel zo nodig een vast moment per dag in, waarop je jouw e-mails leest en beantwoordt. Op die manier kan de klant in de planning rekening houden met je afwezigheid en weet hij wanneer hij antwoord van jou kan verwachten.
  • Stuur je eventueel een week van tevoren nog een reminder naar de klanten over jouw vakantie.
  • Is het fijn dat je op je laatste werkdag je afwezigheidassistent al hebt aan gezet. Wanneer je besluit om dagelijks op een bepaald tijdstip bereikbaar te zijn voor de klanten en de mail te beantwoorden, raden wij aan om de afwezigheidassistent van jouw e-mail uit te laten. In de tijd dat je aan het werk bent tijdens jouw vakantie, beantwoord je uiteraard alleen de e-mails die écht niet kunnen wachten tot na jouw vakantie. 

Vakantiegeld reserveren

Op vakantie gaan kost geld en als ondernemer ontvang je geen vakantiegeld en bouw je geen vakantiedagen op. Je zult zelf een vakantiepotje moeten creëren, maar hoeveel moet je dan wegzetten? Dat hangt natuurlijk helemaal af van jouw vakantie en de kosten ervan, want aan elke vakantie hangt een ander prijskaartje. Als het haalbaar is, adviseren wij je maandelijks een vast bedrag te reserveren voor jouw vakantie en dit op een aparte rekening te zetten. Je kunt er ook voor kiezen om een bepaald bedrag van een grotere opdracht apart te zetten.


Financiële zaken

Om met een gerust hart op vakantie te gaan hebben wij nog een tip, want ook voor de periode na je vakantie wil je dat het gat in jouw inkomsten goed wordt opgevangen:

  • Zorg er daarom voor dat je, voor je vertrekt, jouw facturen hebt verstuurd. Zo kunnen de klanten de factuur betalen terwijl jij op vakantie bent.
  • Andersom is het natuurlijk ook prettig wanneer je zelf de btw aangifte en alle andere rekeningen hebt betaald, voordat je op vakantie gaat. Plan je betalingen vooruit in via internetbankieren, zo voorkom je dat je achter gaat lopen met betalingen.

Zoals je kunt lezen is het met bovenstaande tips als zelfstandig ondernemer zéker mogelijk om met een gerust hart op vakantie te gaan. Geniet van je gezin, familie en vrienden.

Wij van Persoon Advies wensen je in elk geval een heerlijke, ontspannen vakantie toe!