Blog

Bpm-vrijstelling voor ondernemers vervalt per 1-1-2025

Twijfel je over de aanschaf van een nieuwe bestelauto? Dan kan het interessant zijn om deze nog in 2024 aan te schaffen! Je profiteert dit jaar nog van een flinke korting.

Bpm-vrijstelling voor ondernemers

Ben je ondernemer en koop je een nieuwe bestelauto? Dan heb je nog tot en met 31 december 2024 recht op de bpm-vrijstelling voor ondernemers. Vanaf 2025 vervalt de vrijstelling en ben je bij de aanschaf van een nieuwe bestelauto altijd bpm verschuldigd.

Aan de vrijstelling voor ondernemers zijn voorwaarden verbonden. Als je aan de volgende voorwaarden voldoet, hoef je in beginsel geen bpm te betalen en ook geen bpm-aangifte te doen.

  • Je bent ondernemer voor de omzetbelasting;
  • Je gebruikt de bestelauto voor minimaal 10% zakelijk;
  • Je bestelauto voldoet aan de inrichtingseisen voor de bpm.

Doel overheid

Het doel van deze maatregel is dat de overheid emissievrije of zuinige bestelauto’s wil stimuleren. Dat betekent dan ook dat de bpm-vrijstelling op elektrische bestelauto’s wel blijft bestaan. Ook op plug-in hybrid bestelauto’s krijg je een korting op de bpm.

Gevolg

Door de afschaffing van de bpm-vrijstelling voor ondernemers worden bestelauto’s met een verbrandingsmotor flink duurder. Dit kan oplopen tot wel 45%. De hoogte van het bpm-tarief hangt af van onder andere de CO2-uitstoot, gewicht en de cataloguswaarde. 

Alternatief?

De bpm-vrijstelling op elektrische bestelauto’s blijft bestaan. Een alternatief zou dus kunnen zijn om te kiezen voor deze optie. Vanaf 1 januari 2025 betaal je bij een elektrische bestelauto alleen het vaste bedrag voor de bpm. De precieze hoogte van dit bedrag is nog niet bekend. Geschat wordt dat dit tussen de €200,- en €600,- ligt.

Een ander voordeel bij de aanschaf van een elektrische bestelauto is dat je onder voorwaarden gebruik kunt maken van de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Subsidie Emissieloze Bestelauto’s (SEBA).

Heb je vragen over de bpm of de aanschaf van een nieuwe (bestel)auto? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs! Zij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze.

Ben je benieuwd óf én wanneer een auto, vanuit fiscaal oogpunt, interessant is om zakelijk of juist privé aan te schaffen? Houd dan onze socials in de gaten. Binnenkort vertel ik je hier meer over.

Dit artikel is geschreven door Kimberley van der Meijs-Lankester RB