Blog

Gouden idealen

Keihard werken, alles geven, de eindstreep van 2023 komt steeds dichterbij. Honderden topsporters dagen zich elke dag uit. De afgelopen 3,5 jaar hebben ze zich veel ontzegd om straks op de Olympische Spelen van Parijs te worden gekroond tot de allerbeste in hun sport. Nog een half jaar finetunen en dan moet het gebeuren. Zichzelf belonen voor al het harde werk.

Het wordt een lange hete sportzomer met het EK voetbal en de Olympische Spelen. Natuurlijk is ondernemen letterlijk een andere tak van sport. Maar er zijn ontzettend veel gelijkenissen. De beste willen zijn, onderscheidend zijn. Elke dag de focus hebben om het verschil te maken, om succesvol te zijn. Scherp zijn, de tegenstanders of in het zakenleven de concurrenten altijd een stapje voor blijven. Ondernemen is als topsport. Niet je conditie onderhouden, maar altijd beter willen worden. Het beste willen voor de klant, elke dag opnieuw. 

Ook in 2024 is Persoon Advies je betrouwbare partner op weg naar het succes. Je te helpen in alle opzichten om je gouden dromen waar te maken. Een sparringpartner die altijd voor je klaarstaat om je te helpen het beste uit je bedrijf te halen en je te inspireren. Maar nu, aan het einde van 2023, is het even tijd om op de rem te trappen. Tijd door te brengen met je dierbaren, met bevriende relaties het glas te heffen. Gun jezelf een moment van rust en reflectie. Om in sporttermen te blijven, durf te dromen, blijf ambitieus. Parijs is weliswaar nog ver, stippel een weg uit die het verschil maakt. Winnaars zoeken winnaars. Persoon Advies staat ook in 2024 weer klaar om je te helpen je gouden idealen te verwezenlijken.

Uit bovenstaand bericht volgt een tweetal tips om 2023 goed af te sluiten en goed te starten aan 2024.

 1. Voorraad waarderen

Ook dit jaar vragen wij je per 31-12-2023 de voorraad te tellen. Dit is vaak niet het meest leuke klusje, maar wel erg belangrijk en noodzakelijk bij het vaststellen van de jaarcijfers.

 1. Waarderen onderhanden werk en projecten

Onderhanden werk en projecten zijn opdrachten waar langere tijd aan wordt gewerkt. Met onderhanden werk mag je niet wachten met winstneming tot het werk of project klaar is. Heb je op dit moment onderhanden werk of projecten geef dit dan aan ons door, zodat het deel van de overeengekomen prijs in het juiste (fiscale) jaar kan worden verwerkt.

Bovenstaande lijkt misschien saai maar kunnen juist onverwachte inzichten bieden om in het komende jaar gelijk een goede start te maken. Om je alvast in de goede stemming te brengen wil ik afsluiten met een paar fiscale tips.

 • Werkkostenregeling. Per 1 januari 2024 wordt de vrije ruimte over de eerste €400.000,- van de loonsom verlaagd van 3% naar 1,92%. Daarboven geldt een percentage van 1,18%. Het kan daarom voordelig zijn om een deel van de vergoedingen en verstrekkingen van volgend jaar naar voren te halen. Raadpleeg je persoonlijke administratie adviseur voor meer info.

 • Investeringsaftrek. Ben je van plan om te investeren in jouw onderneming? Wellicht is het voor jou voordelig om die investering nog in 2023 te doen of juist (gedeeltelijk) uit te stellen tot 2024. Op deze manier kun je optimaal gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Hiervoor moet je minimaal €2.600,- per jaar investeren. Raadpleeg je persoonlijke administratie adviseur voor meer info.

 • Afschaffing vrijstelling BPM bestelauto’s in 2024.Vanaf 2025 wordt de vrijstelling voor de bpm op bestelauto’s afgeschaft. Vanaf 2025 wordt de grondslag van de bpm gebaseerd op de CO2-uitstoot, zoals dit ook geldt voor personenauto’s. Dat betekent dat vanaf 2025 bestelauto’s een stuk duurder worden in aanschaf. Overweeg je dus een nieuwe bestelauto aan te schaffen? Doe dit dan dit jaar nog of in 2024. Raadpleeg je persoonlijke administratie adviseur voor meer info.

 • Belastingtarief box 2. Per 1 januari 2024 wordt het tarief in box 2 aangepast naar een zogenoemd tweeschijventarief. Over de eerste €67.000,- (€134.000,- met fiscaal partner) box 2 inkomen betaal je 24,5% en alles daar boven is belast tegen 33% (2023: 26,9%). Heb je plannen om nu of in de toekomst dividend uit te keren? Raadpleeg dan je persoonlijke administratie adviseur voor meer info. Het kan lonen om juist in 2023 nog dividend uit te keren of te wachten tot 2024.

 • BTW van niet-betalende debiteuren terug. Weet je zeker dat de klant niet meer kan of gaat betalen? Dan kun je de btw die je hebt afgedragen aan de Belastingdienst terugvragen. Raadpleeg je persoonlijke administratie adviseur voor meer info.

 • Kleine ondernemersregeling. Ben jij een ondernemer met een btw-omzet tot €20.000,-? Dan kun je kiezen voor de btw-vrijstelling voor kleine ondernemers. Raadpleeg je persoonlijke administratie adviseur voor meer info.
 • Wet excessief lenen bij eigen vennootschap in 2023. Per 1 januari 2023 is de Wet excessief lenen bij de eigen bv ingevoerd. De Belastingdienst toetst op peildatum 31 december 2023 of er niet te veel geleend is bij de eigen bv. Het maximale bedrag is per 31 december 2023 €700.000,- maar wordt per 31 december 2024 verlaagd naar €500.000,-. Raadpleeg je persoonlijke administratie adviseur voor meer info.

 • Betaal premies voor lijfrenten op tijd. Een lijfrente is misschien een goede optie als oudedagsvoorziening. In 2023 is de fiscale jaarruimte en reserveringsruimte verruimd. Hierdoor kun je misschien een groter bedrag storten in 2023. Peter vertelt hier meer over in zijn recente blog.

 • Cryptoportefeuille. Misschien ben of ken jij wel iemand die een cryptoportefeuille heeft. Deze waarde dien je op te geven in box 3. Om de juiste waarde op te geven in de aangifte is het van belang dat wij de juiste gegevens ontvangen. Tip: maak een print-screen vanuit het crypto platform op 1-1-2024.

Bovenstaande tips geven genoeg inzichten om jouw fiscale voordelen te onderzoeken. Maar bovenal: geniet van de feestdagen. Hopelijk geeft deze tijd je weer energie om 2024 inspirerend en ondernemend te starten.  Het team van Persoon Advies wenst je fijne feestdagen en een bijzonder goed en succesvol nieuwjaar!Kimberley van der Meijs- Lankester RB