10 maart 2021

Een register voor de UBO. Wat houdt dit nu in?

En dan ontvangt u ineens een brief van de Kamer van Koophandel dat u zich moet inschrijven in het UBO register. Vragen als; wat is dat “het UBO register” en “waarom wordt dit verplicht gesteld” komen waarschijnlijk naar boven. Heel begrijpelijk. Tijd om een blog te schrijven en uit te leggen wat de UBO is, wat het inhoudt en hoe nu verder.


Wie ontvangen een brief van de Kamer van Koophandel?

Heeft uw onderneming de rechtsvorm BV ( Rechtspersoon) of persoonlijke vennootschap (V.O.F. , C.V. of maatschap) dan heeft u afgelopen week een brief ontvangen van de KVK over het UBO register.


Wat is een UBO en waarom een register?


Wat is een UBO?
UBO’s  zijn onder andere de natuurlijke personen die in het bezit zijn van meer dan 25% aandelen in een BV of natuurlijke personen met meer dan 25% direct of indirect eigendomsbelang in een VOF, CV of maatschap. Als bedrijf of organisatie kun je dus meerdere UBO’s hebben. De UBO “ Ultimate Beneficial owner” is de uiteindelijke belanghebbende van een bedrijf of organisatie.


Waarom een UBO register?
Het UBO register moet inzicht geven welk natuurlijk persoon er achter de rechtspersoon of persoonlijke vennootschap zit en hoeveel invloed deze kan uitoefenen. Het Nederlandse UBO-register gaat deel uitmaken van het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Een deel van de gegevens in het register zal openbaar worden. Overigens zijn alle EU Lidstaten verplicht van 10 januari 2020 een UBO register te hebben.


Wat is het doel van een UBO register


Het hoofddoel van het UBO register is om financieel-economische criminaliteit tegen te gaan. Het UBO register is een onderdeel van de wet WWFT. Deze wet oriënteert zich hoofdzakelijk op witwassen, fraude en financiering voor terrorisme. Doordat de gegevens in het register openbaar zijn, kan het ook u helpen om een inschatting te maken over de integriteit van de relaties met wie u zaken/handel wilt doen.
 
Aan het opvragen van gegevens in het UBO register zijn uiteraard kosten verbonden en zijn alleen doorzoekbaar op naam van de onderneming of rechtspersoon en niet op naam van de UBO.

 

 


Inschrijven in het UBO register


Inschrijven in het UBO register kan tot uiterlijk 27 maart 2022 via de Kamer van koophandel. Om te voorkomen dat organisaties wachten met inschrijven tot de uiterste inschrijfdatum ontvangt u op voorhand bericht van de Kamer van Koophandel.  In dit bericht wordt een termijn van 6 weken genoemd, echter kunt  u er van uitgaan dat deze termijn werkelijk loopt tot 27 maart 2022.


Hoe nu verder?


Zelfstandig de UBO registeren via de vermelde site in de ontvangen brief van de Kamer van Koophandel is uiteraard mogelijk. Deze registratie toch liever doen in samenwerking met één van onze administratie adviseurs? Wacht dan ons volgende blog af, waarin wij u meer zullen vertellen over de UBO registratie en de aanvullende documenten die bijgesloten moeten worden.

Via de website kvk.nl/UBO vindt u  nog meer informatie over de UBO registratie.


Ben den Heijer
Vennoot/MKB specialist

Terug