28 november 2018

De btw-verhoging van 6 naar 9 procent, wat nu?

Het zal u inmiddels niet ontgaan zijn dat het kabinet het lage btw-tarief per 1 januari 2019 wil verhogen van 6% naar 9%. Wat betekent dit voor u, als dit wetsvoorstel wordt aangenomen?

Het huidige lage btw-tarief bedraagt 6%. De goederen en diensten die onder dit lage btw-tarief vallen, zijn onder andere voedingsmiddelen, geneesmiddelen, kappersdiensten en agrarische goederen (groente, fruit, bloemen en planten). Concreet wil dit zeggen dat we volgend jaar voor deze goederen en diensten 3% meer btw gaan betalen en dat voelen we direct in onze portemonnee.

Hoe gaat u hier als ondernemer mee om?

Bent u ondernemer en levert u producten of diensten tegen het huidige lage btw-tarief van 6%? Dan is het belangrijk hier aandacht aan te besteden. Let bijvoorbeeld op dat u 9% btw op deze offerte vermeldt als u dit jaar een offerte opstelt voor werkzaamheden die in 2019 gaan plaatsvinden en betaald worden.

Uiteraard is elke situatie verschillend, dus ik licht hieronder kort drie opties toe:

  • De betaling vindt plaats in 2019 - U vermeldt zowel op de offerte als op de factuur 9% btw.
  • De betaling vindt plaats in 2018 (bijvoorbeeld een vooruitbetaling) - U vermeldt zowel op de offerte als op de factuur 6% btw. Het maakt voor de btw namelijk niet uit wanneer het werk wordt verricht. Verricht u veel werk voor particulieren en wilt u ze 3% besparen? Zorg dan dat de offerte, factuur en betaling in 2018 plaatsvinden (ook al verricht u het werk pas in 2019). Resultaat technisch zal dan een verschuiving plaatsvinden onder de noemer “vooruit ontvangen bedragen’’, u wordt dus als ondernemer niet benadeeld.
  • U weet niet wanneer u betaald wordt - In dit geval zou ik adviseren om op de offerte het huidige btw-tarief te vermelden en in bijvoorbeeld de algemene voorwaarden op te nemen dat dit btw-tarief meeverandert bij wijziging van wet- en regelgeving.

Eindejaarstip: maak op 31 december 2018 wat tijd vrij om boodschappen te doen en naar de kapper te gaan. Wilt u daarnaast fit het nieuwe jaar in? Sluit dan een jaarabonnement af bij de lokale sportschool (O; en zorg dan wel dat u dit abonnement gelijk voor minimaal één jaar vooruitbetaalt om te profiteren van een korting van 3%.)   ;-)

Heeft u vragen over de btw-verhoging of vragen in het algemeen? Neem dan contact op met uw persoonlijke administratieadviseur of maak een afspraak om bij ons langs te komen op kantoor. Wij helpen u graag verder!


Persoon Advies,

Kimberley Lankester RBc
Specialist MKB

Terug