11 september 2017
Onderwerpen: Tips Advies Over ons

Kimberley’s advies over de aanschaf van uw auto

Leuk om mij via de digitale snelweg aan u te mogen voorstellen. Wellicht kent u mij al, misschien nog niet: mijn naam is Kimberley Lankester. Sinds 2011 ben ik werkzaam bij Persoon Advies, waar ik gestart ben als stagiair. Op dat moment zat ik in het eerste jaar van de opleiding bedrijfsadministrateur, waardoor mijn administratieve kennis vrij beperkt was. Langzaam maar zeker heb ik mij verder ontwikkeld en al snel raakte ik gefascineerd door het fiscale deel van ons vakgebied.

Begin 2016 ben ik gestart met de opleiding Register Belastingconsulent bij het Register Belastingadviseurs. Deze opleiding heb ik in augustus 2017 afgerond en vanaf heden mag ik mijzelf dan ook Register Belastingconsulent (RBc) noemen. Een titel waar ik zeer trots op ben!

Vriendinnen vragen mij weleens wat ik nou zo leuk vind aan al die cijfers. Het allerleukste vind ik om uit gesprekken met de klant en de cijferbrij een advies op maat te kunnen geven. Klanten hebben afwisselende wensen en bedrijven hebben verschillende strategische belangen, het zoeken naar de perfecte oplossing maakt dit werk zo leuk en afwisselend.

Privé of zakelijk uw nieuwe auto aanschaffen?

Tijdens ons werk hebben mijn collega’s en ik te maken met hedendaagse vragen. Ik wil mijn voorstelrondje afsluiten met het kort toelichten van een vraag die ik vaak tegenkom en waarvan ik merk dat het ondernemers bezighoudt: de (bedrijfs)auto. U heeft deze vraag vast eens de revue laten passeren: “Is het voor mij, fiscaal gezien, verstandiger om de auto privé of zakelijk aan te schaffen?”

Om een zo goed mogelijk advies te geven, zijn de antwoorden op de volgende vragen van belang:

  • Wordt de auto uitsluitend zakelijk gereden of ook privé? Houd er rekening mee dat wanneer u per jaar meer dan 500 km privé rijdt, er een bijtelling* betaald moet worden. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van diverse factoren (de totale autokosten, winst en in welke belastingschijf u aan het eind van het jaar valt).
  • Wat voor auto is het? Gaat het om een bedrijfswagen, dan kan het interessant zijn hem zakelijk aan te schaffen. Op de meeste bedrijfswagens zit de faciliteit investeringsaftrek*.
  • Is de auto ouder dan 15 jaar? Dan valt de auto namelijk binnen de youngtimer* categorie en wordt, anders dan bij nieuwere auto’s, de bijtelling berekend over de waarde in het economisch verkeer.

*Wilt u meer informatie over de bijtelling, de investeringsaftrek, de youngtimer-regeling of heeft u andere vragen? Neem dan gerust contact op met mij of een van mijn collega’s!


Persoon Advies

Kimberley Lankester RBc
Specialist MKB

Terug