21 oktober 2022

De investeringsaftrek

Het einde van het jaar nadert in snel tempo. Het laatste kwartaal is traditioneel heel druk voor de ondernemer en ook voor ons als Persoon Advies. De komende periode staat in het teken van het afronden van de laatste aangiften omzetbelasting van het derde kwartaal. Bovendien kijken we vooruit op het afronden van de financiële administratie van dit jaar. 

 

Wat is de investeringsaftrek

Om het jaar 2022 in fiscaal opzicht zo optimaal mogelijk af te sluiten kan het interessant zijn om nog eens goed te kijken naar de investeringsaftrek. Die kan er zomaar voor zorgen dat je aan het einde van het jaar een financiële meevaller hebt. De investeringsaftrek is een fiscale faciliteit waar je als ondernemer gebruik van kunt maken en bestaat uit drie onderdelen:

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA);
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA);
  • Energie-investeringsaftrek (EIA).

 

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

In dit blog wil ik verder ingaan op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Als je als ondernemer voor minimaal €2.401,- op jaarbasis investeert* kom je wellicht in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is een aftrekpost in de onderneming. Dat betekent dat de belastbare winst verminderd wordt, waardoor er per saldo minder belasting hoeft te worden betaald. 

*investeringen die in beginsel kwalificeren onder de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek zijn duurzame investeringen met een minimaal bedrag van €450,- exclusief omzetbelasting. Tevens is een vereiste dat de bedrijfsmiddelen gebruikt worden in de onderneming. De hoogte van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek hangt af van alle investeringen die in een jaar worden gedaan. 

In onderstaande tabel staan de percentages voor het jaar 2022 vermeld. Let op! Deze tabel verandert ieder jaar. 


Tabel kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2022De kleinschaligheidsinvesteringsregeling kan dus wellicht ook voor jou interessant zijn! Mocht je nog investeringsvoornemens hebben en twijfel je om dit in 2022 of juist in 2023 te doen, neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs. Zij helpen je graag bij het maken van de juiste keuze. 

 

Kimberley van der Meijs- Lankester RBc

Specialist MKB

Terug