1 maart 2018
Onderwerpen: ZZP Tips Advies MKB

Wat komt er allemaal kijken bij een hypotheek?

Als u een hypotheek afsluit, dan loopt deze in principe voor een periode van dertig jaar. In deze dertig jaar kan uw persoonlijke situatie flink veranderen. Denk bijvoorbeeld aan samenwonen of juist aan het scheiden van uw partner. Daarnaast kunnen uw inkomsten wijzigen door het behalen van de pensioengerechtigde leeftijd, door gemaakte promotie of het verliezen van uw baan. Dan hebben we het nog niet eens gehad over het uitbreiden, verbouwen of onderhouden van uw woning. Voldoende veranderingen dus die zich in die dertig jaar voor kunnen doen.  

 

Hypotheek aanpassen aan nieuwe situatie?

Wanneer u te maken krijgt met een veranderende leefsituatie is het verstandig om te kijken of uw huidige hypotheek ook aangepast dient te worden. Naast bovengenoemde situaties krijgt u namelijk ook te maken met het einde van de rentevast periode en het bereiken van het einde van de looptijd van de afgesloten hypotheek. Dit geldt in de meeste gevallen ook voor een aflossingsvrije hypotheek. Ook al beseffen veel mensen dit niet. 

 

Einde looptijd hypotheek, en dan?

Bij het einde van de rentevaste periode kunt u bij de huidige bank of een andere hypotheekverstrekker een keuze maken voor een nieuwe rentevaste periode. Dit geldt dan alleen voor de rente en niet voor het aflossingsdeel van uw hypotheek. Op het moment dat u een nieuwe rentevaste periode afsluit, is het verstandig om te controleren of uw huidige hypotheekvorm nog wel aansluit bij uw situatie en uw levensdoelen. Wellicht kan de lopende hypotheek verlaagd worden met een bedrag dat al gespaard is, waardoor u zou kunnen profiteren van een lagere rente. Tevens is het mogelijk dat bij een andere hypotheekverstrekker een lagere rente aangeboden wordt. U doet er verstandig aan om hypotheekverstrekkers op verschillende gebieden met elkaar te vergelijken.  

 

Tussentijds uw hypotheek wijzigen of oversluiten

Het einde van de looptijd betekent vaak dat u in staat bent om een aflossing te doen uit een spaarhypotheek of een levensverzekering. Het is niet altijd gewenst om deze aflossing te doen, wellicht heeft u een heel ander doel met dit vrijkomend bedrag. Ook tijdens de looptijd van de hypotheek kan het zinvol zijn om te kijken of de hypotheek nog bij u past of dat u deze tussentijds kunt wijzigen of oversluiten.

 

Hypotheek aanpassen, hypotheek oversluiten of uw hypotheekvorm wijzigen?

Zoals u heeft gelezen zijn er omtrent "de hypotheek" veel vraagstukken. Wij kunnen u op fiscaal gebied een heldere uitleg geven en u daarin begeleiden. Eventueel in samenwerking met een erkend hypotheekadviseur kan dan een passende keuze gemaakt worden voor uw situatie. 

Het kan ook zijn dat uw geldverstrekker u de mogelijkheid geeft tot een rentemiddeling. U betaalt dan geen "boeterente", deze wordt door de bank meegenomen in de nieuwe rente. Of dit voor u interessant is, zal per hypotheek verschillen en bekeken moeten worden. 

Heeft u na het lezen vragen over uw hypotheek? Neem contact met ons kantoor op en wij helpen u graag verder op fiscaal gebied.


Persoon Advies,

Peter de Kok
Specialist MKB

Terug