26 augustus 2017
Onderwerpen: ZZP MKB Advies Tips

Toch bijtelling onder de 500 kilometergrens

Het is van belang dat wanneer u gebruikmaakt van een auto van de zaak, er ook een sluitende rittenadministratie aanwezig is. De rechter heeft hier de volgende uitspraak over gedaan. 

Soms moet er rekening worden gehouden met een bijtelling voor de auto van de zaak, ondanks dat het aantal privékilometers onder de 500 kilometer is gebleven. Dit heeft Hof Den Bosch onlangs aangegeven. 

In deze zaak ging het om een werknemer die een auto van de zaak ter beschikking gesteld had gekregen, waarmee hij ook privé mocht rijden. Er werd geen rekening gehouden met een bijtelling. De inspecteur vroeg de man om een rittenadministratie. Uit deze administratie bleek dat 162 kilometers waren gereden voor privédoeleinden. 

Over de juistheid en volledigheid van deze rittenadministratie werden door de inspecteur echter vragen gesteld. Hierop diende de man een nieuwe gewijzigde rittenadministratie in. De nieuwe administratie bevatte een aantal onvolkomenheden. Uit dit nieuwe aangeleverde bewijs bleek dat de autorijder 487 privékilometers had gereden, in plaats van 162 kilometers.

Het hof gaf aan dat deze gewijzigde rittenadministratie onvolkomenheden bevatte. Daarnaast was de administratie achteraf opgemaakt aan de hand van de agenda van de man en gegevens uit de softwaremodule van de werkgever. Ook het feit dat er net onder de 500 kilometers werd gebleven met de administratie van de privékilometers leidde ertoe dat de rechter besloot dat er toch rekening moest worden gehouden met een bijtelling. De man had nog aangegeven dat hij een soortgelijke auto ook in privé bezat, maar aan dit argument ging de rechter voorbij. 

Bron: Rendement 

Terug