7 september 2017
Onderwerpen: ZZP MKB Advies Tips

Te weinig bedrijven beschikken over RI&E

Volgens Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) beschikken veel te weinig bedrijven over de wettelijk verplichte Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Bedrijven hebben de eigen verantwoordelijkheid voor veilig en gezond werken. De verplichte RI&E is daar onderdeel van. 

De controle op riskante situaties op de werkvloer staat onder druk. De Inspectie SZW constateert een onrustbarend stijgende lijn in het aantal arbeidsongevallen. In 2016 vielen 70 dodelijke slachtoffers op de werkvloer, 19 meer dan in 2015. Het aantal arbeidsongevallen zonder dodelijke afloop is ook gestegen met 13 procent. 

Houding bedrijven naar veiligheid nonchalant

Marc Kuipers, de hoogst verantwoordelijke van de SZW, deed zijn uitspraken in het televisieprogramma De Monitor van zondag 3 september. De verantwoordelijkheid voor veilig werken ligt volgens hem in de eerste plaats bij de bedrijven zelf. “Maar we komen nog te vaak tegen dat bedrijven zeggen: ‘Als het economisch meezit heb ik geen tijd voor arbeidsveiligheid en als het economisch tegenzit heb ik er geen geld voor’. Die houding deugt niet." 

Opmerkelijk is dat in diverse branches het aantal periodieke veiligheidskeuringen in 2016 juist is gestegen, tot ruim 262.000 keuringen. In de eerste helft van 2017 is het aantal keuringen opnieuw gestegen. Bovendien eisen steeds meer opdrachtgevers dat medewerkers beschikken over een VCA-diploma. En toch gebeuren er nog veel te veel ongevallen; een vreemde paradox.

Bron: Arbo-online

Terug