20 augustus 2017
Onderwerpen: ZZP MKB Advies Tips

Stabilisatie hypotheekrente

De hypotheekrente is na een lange periode van daling, toegenomen, dat zegt De Nederlandsche Bank (DNB). Een stijging van 2,40% naar 2,41%. 

Daling tussen 2012 en 2016

In de jaren 2012 tot 2016 was nog sprake van een daling van de gemiddelde hypotheekrente met 2%. Dat kwam vooral doordat de Europese Centrale Bank (ECB) afgelopen jaren flink gesleuteld heeft aan zijn rentetarieven om de economische groei in Europa aan te jagen.

Nationale Hypotheek Garantie

De Hypotheekshop merkte onlangs al op dat de belangrijkste gemiddelde hypotheekrente, die van tien jaar vast met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), na ruim een jaar weer iets boven de 2% uitkwam. Bijna alle hypotheekverstrekkers hebben hun hypotheekrente recent meerdere malen verhoogd. Die beslissingen werden voornamelijk ingegeven door geruchten dat de ECB mogelijk zijn stimuleringsmaatregelen vervroegd zou gaan afbouwen. Nadat de ECB benadrukte dit voorlopig niet te doen, kondigden verschillende aanbieders direct weer een verlaging van de hypotheekrente aan.

Aantal aanvragen gestegen

Het aantal aanvragen voor een nieuwe hypotheek is vorige maand verder opgelopen. Het Hypotheken Data Netwerk (HDN) telde ongeveer 37.000 aanvragen, wat neerkomt op bijna een vijfde meer dan een maand eerder. De organisatie, die ruim vier op de vijf hypotheekaanvragen in Nederland registreert, spreekt van een opmerkelijke piek. Normaal is er in juli altijd een zomerdip in het aantal aanvragen maar die bleef dit keer uit.


Bron: ANP 

Terug