15 juni 2017
Onderwerpen: ZZP MKB Advies Tips

Roamingkosten binnen de EU verdwijnen

De roamingkosten worden afgeschaft in alle 28 EU-landen, plus IJsland, Noorwegen en Liechtenstein. Let op: voor Zwitserland geldt dat sommige providers voor dat land de roamingkosten wel hebben afgeschaft, terwijl u bij andere providers wel gewoon de volle prijs betaalt. In alle andere landen bepaalt de provider de roamingkosten.

Evenveel internetten als in Nederland?

Dat is niet bij iedere provider mogelijk, het is afhankelijk van uw abonnement. T-Mobile en Tele2 hebben abonnementen met een onbeperkte databundel. Dan geldt een 'fair use policy'. Bij T-Mobile ligt de limiet op internetten in het buitenland op 10 GB, bij Tele2 is dat 6 GB.

Gaat u daaroverheen, dan kan de provider u maximaal 7,70 euro per gigabyte in rekening brengen. Over een paar jaar gaat dit bedrag omlaag naar 2,50 euro. Bij hun andere abonnementen en de abonnementen van KPN en Vodafone, die geen onbeperkte databundels hebben, geldt dat u evenveel data in het buitenland kan verstoken als in Nederland. 

Maar er zit nog een ander addertje onder het gras: providers mogen ook extra kosten berekenen wanneer u in een periode van vier maanden meer data verbruikt in het buitenland dan in Nederland. 

Kan bellen en sms’en wel onbeperkt?

Zolang dat in uw bundel zit wel. Verder geldt: bellen en sms'en in de hele EU onder dezelfde voorwaarden als dat u in Nederland doet. Maar let op: bellen naar het buitenland vanuit Nederland valt nog altijd niet binnen de bundel. Dus als u uw Franse vriendin belt vanuit Nederland, kost u dat extra geld. Belt u haar vanuit Frankrijk, kost het weer niets extra's.

Bron: RTLZ

Terug