26 april 2019

Komt er een nieuwe kleineondernemersregeling?

Vanaf 1 januari 2020 wordt de huidige kleineondernemersregeling (KOR) vervangen door een nieuwe. In plaats van korting op de btw, kunt u vanaf 2020 kiezen voor vrijstelling.

Wat verandert er met de komst van de nieuwe KOR?

Gaat u gebruikmaken van de nieuwe KOR, dan hoeft u geen btw-aangifte meer te doen. Daarvoor gelden wel twee voorwaarden. Uw omzet mag niet hoger zijn dan € 20.000 per kalenderjaar. En uw bedrijf moet in Nederland gevestigd zijn.

De huidige kleineondernemersregeling is alleen voor natuurlijke personen of samenwerkingsverbanden van natuurlijke personen. Vanaf 2020 kunnen ook rechtspersonen, zoals stichtingen, verenigingen en bv’s, gebruikmaken van de nieuwe KOR.

Wat zijn de gevolgen van de nieuwe regeling?

  • U doet geen btw-aangifte meer.
  • U brengt geen btw meer in rekening bij klanten.
  • U kunt de btw die andere ondernemers bij u in rekening brengen, niet meer aftrekken of terugvragen van de Belastingdienst. 
  • U moet uw omzet wél bijhouden in uw administratie. 
  • Vanaf het moment dat u deelneemt aan de nieuwe KOR, geldt de vrijstelling voor ten minste drie jaar.

Kan ik me al aanmelden voor de nieuwe kleineondernemersregeling?

Dit kan nog niet. Aanmelden kan vanaf 1 juni 2019. Met een formulier dat dan op onze site staat. Wilt u vanaf 1 januari 2020 gebruikmaken van de regeling? Zorg dan dat uw aanmelding vóór 20 november 2019 bij ons binnen is.

Hebt u nu een ontheffing van administratieve verplichtingen voor de btw? Dan hoeft u zich niet zelf aan te melden. De Belastingdienst meldt u automatisch aan voor de vrijstelling. U ontvangt hierover een aparte brief. 

 

Bron: belastingdienst.nl

Terug