24 februari 2016
Onderwerpen: MKB Personeel Nieuws

Goede arbeidsvoorwaarden in Nederland

Nederland heeft een van de gunstigste systemen voor sociale voorzieningen van Europa. In een klassering van 14 Europese landen staat Nederland op de vierde plaats als het gaat om factoren als werkloosheidsuitkeringen, ouderschapsverlof, vakantiedagen en doorbetaling bij ziekte. Dit blijkt uit onderzoek van Glassdoor Economic Research.

Denemarken, Frankrijk en Spanje komen als gunstigste landen naar voren als het gaat om arbeidsvoorwaarden en sociale voorzieningen. Het onderzoek analyseert zes essentiële sociale indicatoren, waaronder: werkeloosheidsuitkeringen, zwangerschapsverlof, vakantiedagen, doorbetaling bij ziekte, vaderschap en vaderschapsverlof.

Denemarken beste land qua werkloosheid

In financieel opzicht is Denemarken het gunstigste land in Europa om werkloos te zijn, met een uitkering van 90 procent van het laatst verdiende loon, gedurende maximaal 104 weken (twee jaar). België en Nederland bieden eveneens bijzonder aantrekkelijke voorzieningen, afhankelijk van de arbeidsduur in de voormalige functie en de geleverde sociale bijdragen. Het Verenigd Koninkrijk biedt de laagste werkloosheidsuitkering van € 66 of € 84 per week, afhankelijk van de leeftijd, voor een periode tot 26 weken. Ierland biedt één tarief van € 188 per week gedurende een periode van 22 tot 33 weken.

Nederland gunstigste land om ziek te worden

De verschillen tussen landen voor wat betreft betaald ziekteverlof zijn bijzonder groot. Betaald ziekteverlof is het gunstigst in Nederland, waar werknemers maximaal 104 weken afwezig kunnen zijn en gedurende de gehele periode 70 procent van hun salaris ontvangen. Nederland wordt op de voet gevolgd door Duitsland, waar werknemers maximaal 78 weken afwezig kunnen zijn en waar zij 100 procent van hun salaris ontvangen. Voor werknemers in het Verenigd Koninkrijk geldt één tarief van ongeveer £ 88 per week. In Zwitserland moeten werknemers gedurende ten minste drie weken worden doorbetaald. In Ierland is dit afhankelijk van de bepalingen van het contract.

Beste om moeder te worden in Verenigd Koninkrijk 

Elk EU-land biedt ten minste het wettelijke minimum van 14 weken. De langste verlofperiode, met een ruime marge, wordt geboden in het Verenigd Koninkrijk. Met Ierland op een tweede plaats, met respectievelijk 52 en 42 weken. Qua salaris ontvangen nieuwe moeders in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk en Spanje 100 procent van het laatst verdiende loon gedurende de gehele periode. Het land dat de laagste doorbetaling biedt is Ierland, alwaar er gedurende 26 van de 42 weken een vast bedrag van € 230 per week wordt uitgekeerd. 

De meeste vrije dagen per jaar

Zweden, Frankrijk en Denemarken bieden allemaal minimaal 25 werkdagen per jaar. Het Verenigd Koninkrijk bevindt zich samen met Italië, Griekenland, Duitsland, Portugal en Zwitserland onder aan de lijst, allemaal met minimaal 20 dagen. Spanje is, met 14 dagen, een fantastisch land voor nationale feestdagen, terwijl Nederland en het Verenigd Koninkrijk er elk standaard 8 bieden.

Bron: HR Praktijk.nl

Terug