5 december 2014
Onderwerpen: 2014 Nieuwe wet Personeel

Geeft u een kerstpakket? Check de regels en geef het aan ons door!

Kerstgeschenken en salarisverwerking - december 2014

De regels rondom geschenken zijn t.o.v. vorig jaar niet gewijzigd. In 2015 zal dit wel veranderen. Is uw bedrijf al overgestapt op de werkkostenregeling, dan moet de factuurwaarde van de kerstpakketen/geschenken inclusief BTW ondergebracht worden in de vrije ruimte.

Wij verzoeken u om ons zo snel mogelijk, maar in ieder geval vóór 11 december door te geven of u een kerstpakket, geschenk of een bedrag aan uw medewerkers schenkt, zodat wij dit tijdig kunnen verwerken.

De regels rondom geschenken zijn t.o.v. vorig jaar niet gewijzigd. In 2015 zal dit wel veranderen.

Ter informatie ontvangt u de regels m.b.t. geschenken zoals wij die ook vorig jaar hebben verstrekt.

  • Per jaar mag u per werknemer € 70,- inclusief BTW aan geschenken geven. Mocht u bijvoorbeeld met Pasen uw werknemer al een geschenk hebben gegeven, dan dient u hiermee rekening te houden met de waarde van het kerstpakket.
  • Als u een werknemer een kerstpakket geeft, dient u er rekening mee te houden dat dit in principe gezien wordt als loon in natura. 
  • U kunt de loonheffing over het kerstpakket voor uw rekening nemen. De werknemer ziet dan op zijn salarisstrook niets terug van het verstrekte kerstpakket. 

Waar moet u rekening mee houden? 

De waarde van het pakket dient inclusief BTW niet meer dan € 70,- te zijn. Hierover draagt u dan 20% loonheffing af. Zo kost het kerstpakket u als werkgever € 84,-.

Schenkt u een duurder kerstgeschenk of pakket dan geldt het volgende:

Bij kerstpakketten met een waarde tot € 136,-  mag u  tot de waarde van € 70,- de loonheffing voor uw rekening nemen. Over het meerdere  ( tot € 136,-) wordt belasting geheven tegen een speciaal tarief.

Dit tarief is afhankelijk van het jaarloon van uw werknemer. 

U kunt 2x per jaar dit tarief toepassen als het om geschenken gaat. De waarde van een geschenk mag niet meer dan € 136,- per keer bedragen en in totaal de € 272,- op jaarbasis niet overschrijden. Is dit wel het geval, dan wordt over het gehele bedrag loonheffing en premies geheven bij de werkneme

Geeft u een bedrag i.p.v. een geschenk, dan wordt het gehele bedrag gebruteerd en verwerkt op de salarisstrook. Over het bedrag wordt loonheffing en premie afgedragen die voor rekening van de werknemer komt.

Indien u een ex-werknemer, een bij u werkzame uitzendkracht of zelfstandige een zelfde kerstgeschenk geeft als uw personeel, dan dient u dit te administreren. Over een geschenk met een waarde tot € 136,- betaald u 45% eindheffing en over een geschenk met een hoger bedrag betaald u 75% eindheffing.  

Indien u nog vragen heeft over bovenstaande informatie kunt u altijd contact opnemen met ons.

Marijke van der Water en Linda Noordam
Persoon Administraties & Advies

salaris@persoonadvies.nl

 

Terug