26 juni 2020

Corona update 26 juni 2020

Op 15 maart 2020 werd alles ineens anders door de gevolgen van de coronacrisis. Onzekere tijden braken aan voor iedereen. Door middel van onze nieuwsbrieven hebben wij u op de hoogte gehouden van de financiële maatregelen inzake COVID-19 en dit blijven wij natuurlijk doen.

Afgelopen woensdag, tijdens de voorlopig laatste persconferentie van het kabinet, kregen we na lange tijd positief nieuws. Per 1 juli volgen nieuwe versoepelingen voor de regels voor binnen en buiten.

Veel ondernemers kunnen en mogen met ingang van 1 juli weer hun deur openen. Echter wel met de belangrijke regel blijf je gezonde verstand altijd gebruiken. Laten we dit ook doen met z’n allen, zodat we zo een eventuele tweede corona golf voorkomen.

Wij hebben de actuele maatregelen van het noodpakket COVID-19 voor u in kaart gebracht.

 

Nieuwe regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TOGS wordt TVL)

Eind juni gaat de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL) open. Deze geeft een tegemoetkoming in de vaste lasten van een mkb-bedrijf. De regeling is het vervolg op de tegemoetkoming schade COVID-19 (TOGS). De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gaat de regeling uitvoeren en is druk met de voorbereidingen.

De TVL-regeling is voor bedrijven met minder dan 250 medewerkers die meer dan 30% van hun omzet hebben verloren door de coronacrisis. Deze bedrijven komen ook in aanmerking voor de TOGS. Er wordt verwacht dat ongeveer 200.000 ondernemers de TVL gaan aanvragen.

Geen vast bedrag

Anders dan de TOGS houdt deze regeling rekening met de hoogte van het omzetverlies. Hoe hoger dit verlies, hoe hoger de tegemoetkoming. De tegemoetkoming wordt gebaseerd op het totale omzetverlies en het deel van de vaste lasten dat een bedrijf daarmee betaalt. Op 28 mei is besloten dat een bedrijf via TVL maximaal € 50.000 (netto) kan krijgen voor de periode van 1 juni tot 1 oktober 2020.

 

Uitbetaling tegemoetkoming Wtl en bijzonder uitstel van betaling

De Belastingdienst stuurt werkgevers de definitieve berekeningen Wet tegemoetkoming loondomein (Wtl) tussen 24 en 30 juni 2020. De uitbetaling vindt in de 1e week van juli plaats.

Deze tegemoetkoming wordt normaal gesproken verrekend met nog te betalen belastingaanslagen. Hebben wij voor u bijzonder uitstel gevraagd en heeft u dat gekregen, dan vindt deze verrekening niet plaats.

 

Aanvragen verlenging bijzonder uitstel van betaling vanaf 29 juni

Update 18 juni 2020

Hebben wij voor u in maart bijzonder uitstel van betaling aangevraagd vanwege de coronacrisis? Dan loopt dat uitstel binnenkort af. De Belastingdienst verwacht dat wij voor u, indien nodig, vanaf 29 juni opnieuw verlenging van dit uitstel kunnen aanvragen.

Vanaf 16 maart konden wij voor u bijzonder uitstel van betaling vragen voor verschillende belastingen als uw bedrijf door de coronacrisis in betalingsproblemen was gekomen. U kreeg dan automatisch 3 maanden uitstel.

Deze termijn loopt binnenkort af. Indien u behoefte heeft aan langer uitstel, dan kunnen wij voor u een verzoek om verlenging van het bijzonder uitstel van betaling indienen. De Belastingdienst werkt aan een online formulier waarmee wij dit voor u kunnen doen. Dit formulier is naar verwachting vanaf 29 juni beschikbaar. Wanneer wij voor u (nog) geen verlengingsverzoek voor bijzonder uitstel hebben ingediend, ontvangt u tijdig een brief van de Belastingdienst met de aankondiging dat dit uitstel vervalt.

Uitstel bedragen boven € 20.000

Hebben wij voor u het bijzonder uitstel voor 3 maanden voor een bedrag vanaf € 20.000 aangevraagd? De Belastingdienst heeft dan extra informatie nodig. Ook deze informatie kunnen wij straks voor u via het nieuwe online formulier meesturen.

 

NOW 2.0: aanvragen kan vanaf 6 juli 2020

De aanvraagtermijn voor de Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud van werkgelegenheid (NOW)1.0 is op 5 juni 2020 verlopen. Vanaf 6 juli 2020 konden wij voor onze klant NOW 2.0 aanvragen. Hiermee vragen wij voor u een tegemoetkoming in de loonkosten aan over de periode juni tot en met september 2020.

Er kan nog geen aanvraag worden ingediend voor NOW 2.0 die geldt vanaf 1 juni. Dit kan pas vanaf 6 juli 2020. Wij kunnen dan ook voor u een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten over de periode juni, juli, augustus en september 2020.

Op rijksoverheid.nl leest u hoe de aanvraag in zijn werk gaat en welke gegevens dan aangeleverd moeten worden, zodat de NOW2.0 aangevraagd kan worden. Ook vindt u hier een uitgebreide lijst met vragen en antwoorden.

Aanvraag voorschot

UWV streeft ernaar om binnen 2 à 4 weken na aanvraag, de eerste termijn van het voorschot te betalen aan uw klant (de werkgever). Uw aanvraag moet dan wel volledig zijn. U ontvangt in die periode ook een bevestiging dat u de subsidie krijgt (de subsidiebeschikking).

Vragen?

Heeft u nog vragen naar aanleiding van bovengenoemde noodmaatregelen? Ons team staat voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.

Bronnen:

Terug