15 maart 2017
Onderwerpen: MKB Personeel Advies Tips

Leaseauto tijdelijk zonder extra bijtelling vervangen

Door de nieuwe brancheregels is het voor werkgevers en de Belastingdienst duidelijk wanneer een auto van de zaak niet ter beschikking gesteld is aan de werknemer volgens de Wet op de loonbelasting en er dus geen extra bijtelling toegepast hoeft te worden. Dit is vooral handig voor werknemers die een kleine of elektrische auto van de zaak hebben, die ze niet voor alle doeleinden kunnen gebruiken.

Tijdelijk vervangend leasevoertuig

Kleine auto’s hebben vaak een lage cataloguswaarde en CO2-uitstoot en dus meestal ook een relatief laag bijtellingspercentage. De keerzijde van de medaille is dat er weinig ruimte is voor bagage. Door de nieuwe Brancheregeling Tijdelijk Vervangend Leasevoertuig (TVL) 2017 kunnen werknemers een kleine auto leasen, maar bijvoorbeeld in de vakantie of het weekend een grotere auto meenemen. De werkgever past dan het juiste bijtellingspercentage voor de grotere auto toe. 

Dezelfde regels kunnen toegepast worden als een werknemer een elektrische auto van de zaak heeft, maar een auto met een groter bereik nodig heeft voor een afspraak aan de andere kant van het land of een vakantie.

Voorwaarden bij vervanging

In sommige omstandigheden hoeft de werkgever geen rekening te houden met dubbele bijtelling. Om tijdelijk een andere auto ter beschikking te stellen zonder die dubbele bijtelling, moet voldaan worden aan deze strikte voorwaarden:

  • In de periode dat de werknemer een vervangende auto tot zijn beschikking heeft, heeft hij zijn eigenlijke auto van de zaak niet tot zijn beschikking. Dat moet schriftelijk afgesproken zijn tussen de werkgever en werknemer en de werknemer moet de auto, papieren en sleutel inleveren bij de werkgever of leasemaatschappij.
  • De werkgever moet de schriftelijke afspraken, samen met alle gegevens over de vervangende auto, bewaren in de loonadministratie.
  • Als de auto van de zaak van een werknemer vervangen wordt door een andere vervoerssoort, zoals een elektrische fiets of een scooter, moet de waarde in het economische verkeer van het privégebruik van dat voertuig als loon in natura gerekend worden.
  • Elke keer als een werknemer een vervangend voertuig gebruikt, kan dat een ander vervangend voertuig zijn.
  • Het maakt niet uit of de werknemer het vervangende voertuig voor zakelijke doeleinden of privédoeleinden gebruikt. 

Bron: Rendement

Terug