19 mei 2017
Onderwerpen: ZZP MKB Advies Tips

Fiscaal voordelige leaseauto

Door een beleidsafspraak is er voor de leaseauto, bij gebruik van een tijdelijk vervangend leasevoertuig, geen dubbele bijtelling. Een fiscaal voordelige auto is vaak elektrisch of een hybride. Met zo’n auto kunt u geen caravan trekken, de actieradius is te klein of de auto is te klein om met het hele gezin op vakantie te gaan. Veel leasemaatschappijen bieden hun klanten daarom een tijdelijk vervangend leasevoertuig (TVL) aan. Zo is het mogelijk om een of enkele malen per jaar gebruik te maken van een ander leasevoertuig, dit mag ook een scooter of een motor zijn. 

Weg van de dubbele bijtelling

Nu is de wet duidelijk: als uw werkgever u een personenauto ter beschikking heeft gesteld, moet u daarvoor de bijtelling toepassen. Als u tijdelijk twee auto’s ter beschikking heeft, moet u op twee auto’s de bijtelling toepassen. Op grond van een afspraak tussen de fiscus en de Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen is het nu mogelijk om verschoond te blijven van een dubbele bijtelling

Aan welke voorwaarden moet u voldoen? 

Onder de volgende voorwaarden mag u de bijtelling voor de ‘vaste’ leaseauto achterwege laten, als u een TVL gebruikt: 

  • In de periode dat een TVL de vaste auto vervangt, staat de vaste auto niet aan u ter beschikking. Dit moet voor iedere tijdelijke vervanging schriftelijk worden vastgelegd tussen u en uw werkgever. 
  • U moet uw vaste auto, de papieren en de sleutels van de auto voor de vervangingsperiode bij de werkgever of de leasemaatschappij inleveren.

Ook als DGA kunt u met uw werkgever (uw eigen BV dus) afspraken maken over een TVL. De fiscus is dan echter extra kritisch op het realiteitsgehalte van de afspraken en de naleving daarvan. Maak met de fiscus afspraken over hoe u dan moet handelen. 

Bron: Tips & Advies

Terug