25 oktober 2018
Onderwerpen: ZZP MKB Advies Tips

Verschil tussen bedrijfsovernames

Ervan uitgaande dat een onderneming wordt voortgezet door een opvolger, kan bedrijfsoverdracht binnen of buiten familieverband plaatsvinden. Afhankelijk hiervan kan het staken van een persoonlijke onderneming financiële, fiscale en juridische consequenties hebben. Wat zijn de verschillen tussen een geruisloze en een ruisende overdracht?

Geruisloze overdracht

Het komt geregeld voor dat een potentiële bedrijfsopvolger te weinig financiële middelen heeft om de onderneming over te nemen. Om dit gemis geen belemmering te laten zijn bij de overdracht, heeft de wetgever het mogelijk gemaakt de onderneming ‘geruisloos’ over te nemen. Er ontstaat dan geen stakingswinst, waarover de ondernemer die de onderneming staak, belasting moet betalen. De opvolger betaalt een lagere overnameprijs, omdat fiscale claims worden doorgeschoven. Een geruisloze overdracht wordt onder andere gehanteerd bij een overdracht naar een familielid of een werknemer. 

Ruisende overdracht

Bij een opvolger van buiten de familie is eigenlijk altijd sprake van een ruisende overdracht. Dit is een overdracht waarbij stakende ondernemers direct fiscaal moeten afrekenen over de stakingswinst. Hierbij wordt de belastingclaim niet overgenomen. De staker kan een hogere overnamesom bedingen. De koper profiteert op zijn beurt, gedurende de eerste jaren, van een lagere fiscale winst als gevolg van de hogere afschrijving.


Bron: Rendement

Terug