16 november 2015
Onderwerpen: ZZP Wetswijziging Nieuws

Opgebouwd pensioen beschermd voor zzp’ers

Zzp’ers met een gemiddeld pensioen hoeven hun pensioen niet op te eten als zij een beroep doen op de bijstand. De Tweede Kamer heeft met algemene stemmen een wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangenomen.

Het wetsvoorstel regelt dat het opgebouwde pensioen, net zoals voor werknemers, beschermd is voor de vermogenstoets bij het aanvragen van een bijstandsuitkering. 1 januari 2016 is de beoogde inwerkingsdatum van de Wet vrijlating lijfrenteopbouw en inkomsten uit arbeid en bevordering vrijwillige voortzetting pensioenopbouw, zoals het wetsvoorstel voluit heet.‘Ook zzp’ers verdienen een goede oude dag. Met dit wetsvoorstel regel ik dat zij geld opzij kunnen zetten en dat zij later niet worden geconfronteerd met een grote inkomensterugval’, aldus Klijnsma.

Nieuwe regeling

Nederland telt momenteel ruim 800.000 zzp’ers. De bescherming geldt tot een pensioenvermogen van € 250.000 euro. De nieuwe regeling geldt ook voor werknemers die niet kunnen deelnemen aan een pensioenfonds en zelf hun pensioen hebben geregeld.

In het wetsvoorstel is een maatregel opgenomen die ervoor zorgt dat werknemers die zzp’er zijn geworden meer tijd krijgen om te beslissen of ze gebruik willen maken van een mogelijkheid om te blijven deelnemen aan het pensioenfonds van hun oude werkgever. Momenteel moeten zij bij sommige pensioenuitvoerders al binnen drie maanden hierover een besluit nemen. In het voorstel wordt een vaste termijn van negen maanden voorgesteld.

Wijziging vrijlating van inkomsten uit arbeid

Verder wijzigt dit wetsvoorstel de zogenaamde ‘vrijlating van inkomsten uit arbeid’ in de Participatiewet. Dat betekent dat een deel van de inkomsten uit werk niet verrekend wordt met de bijstandsuitkering. Momenteel mogen gemeenten deze vrijlating alleen toekennen voor maximaal zes aaneengesloten maanden. Om tijdelijk en deeltijdwerk vanuit de bijstand te stimuleren, mogen die zes maanden straks ook worden opgeknipt en los van elkaar worden toegekend.

Lees hier ons eerdere nieuwsbericht: ‘Eindelijk goede regeling voor pensioen zzp’er’.

Bron: Rijksoverheid

Terug