7 mei 2019

Hoe zit het met belastingvrije schenkingen voor een koopwoning?

Gaat u een woning kopen of verbouwen en krijgt u hiervoor in 2019 een schenking van familie? Dan betaalt u over een bedrag van maximaal € 102.010 geen schenkbelasting.

Voorwaarden

Dit zijn de voorwaarden in 2019:

  • U gebruikt het geld voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning. Of voor de aflossing van de hypotheek of restschuld. Ook kunt u hiermee erfpacht-, opstal- of beklemmingsrechten afkopen.
  • U of uw partner is tussen de 18 en 40 jaar. De dag van de 40e verjaardag telt nog mee.
  • U gebruikt het geld uiterlijk in 2021.
  • U kan schriftelijk bewijzen dat de schenking is betaald en dat de schenking is gebruikt voor een eigen woning.
  • U heeft niet eerder een 'verhoogde vrijstelling' gebruikt. Dat is een belastingvrije schenking voor de eigen woning, een dure studie of een belastingvrije schenking die u vrij mocht besteden.
  • Hebt u de schenking in een overeenkomst vastgelegd? Dan mogen daarin geen voorwaarden voor de schenking staan. Behalve dat de schenking op tijd voor de eigen woning moet worden gebruikt.

U mag de schenking ook in twee of drie jaar belastingvrij ontvangen. Bijvoorbeeld: € 30.000 in 2019, 2020 én in 2021. Zolang u of uw partner jonger is dan 40 jaar én aan de rest van de voorwaarden voldoet.

Vraag de vrijstelling wel ieder jaar aan in de aangifte schenkbelasting. De belastingvrije schenking, komt in plaats van alle andere vrijstellingen. Dat betekent dat u in hetzelfde jaar niet ook nog € 5.428 belastingvrij mag ontvangen van uw ouders of € 2.173 als u de schenking van iemand anders kreeg.

Schenking van ouders

Krijgt u de schenking van uw ouders? Dan mag, van de € 102.010, een bedrag van maximaal € 26.040 worden besteed aan iets anders dan de woning.

Krijgt u de schenking in twee of drie jaar? Dan mag u alleen in het 1e jaar € 26.040 vrij besteden. In het tweede en derde jaar mag u € 5.428 belastingvrij ontvangen van uw ouders of € 2.173 als u de schenking van iemand anders kreeg. 

 Hoe maakt u gebruik van de schenkingsvrijstelling?

Vraag dit aan in de aangifte schenkbelasting 2019. Want u moet wél aangifte doen, ook bij een belastingvrije schenking.

 

Bron: Belasting Raadgevers

Terug