11 juni 2019

Dit zijn per 1 juli de wetswijzigingen voor mkb en zzp

Over een maand gaan er twee wetswijzigingen in voor kleine ondernemers. Over een half jaar staan er nog meer veranderingen op stapel. Zie hier een overzicht van de wetswijzigingen.

Energie besparen in een bedrijfspand is niet vrijblijvend meer. Als het energieverbruik hoger is dan 50.000 kilowattuur elektriciteit of 25.000 kuub aardgas, dan komt  de informatie- en energiebesparingsverplichting om de hoek. Deze wetswijziging is op 27 februari ingegaan en op uiterlijk 1 juli moeten bedrijven rapporteren welke energiebesparende maatregelen zij nemen. Dit kan bij het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Naar schatting gaat het om 100.000 ondernemers.

Stijging minimumjeugdloon

Mkb'ers zijn een belangrijke motor van de economie en werkgelegenheid, maar zeker bedrijven in een prille groeifase moeten op de uitgaven letten. Personeel is een grote kostenpost en jong personeel is een stuk goedkoper. Let op: per 1 juli wordt dit duurder. Voor 18-, 19- en 20-jarigen gaat het vaste percentage van het wettelijk minimumloon omhoog naar 50, 60 en 80 procent van het 'normale' loon. Voor 21-jarigen wordt het 100 procent.

Nieuwe btw-nummers

Op 1 januari 2020 gaat er nog iets veranderen. Dat duurt nog even, maar het is verstandig om daar nu al op voorbereid te zijn. De ruim één miljoen eenmanszaken die ons land telt, krijgen een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Eenmanszaken hoeven hier gelukkig zelf niets voor te doen. Bij dit nieuwe nummer wordt geen gebruik gemaakt van het burgerservicenummer. Het is een maatregel om de privacy van zzp'ers beter te beschermen.

KOR ingrijpend anders

De kleineondernemersregeling (KOR) gaat op de schop. Bedrijven krijgen btw-vrijstelling of -vermindering als per jaar minder dan 1883 euro aan btw wordt betaald. Met ingang van 2020 wordt de totale omzet de maatstaf. Is de omzet van uw bedrijf maximaal 20.000 euro en wilt u gebruikmaken van de regeling? Meld uw bedrijf dan aan via de website van de Belastingdienst. Dat kan tot 20 november 2019.

Vof en maatschap samen

Maakt u deel uit van een vof of maatschap? Het verschil tussen die twee verdwijnt en daar komt één vorm voor terug: de vennootschap naast de commanditaire vennootschap (cv). De wijziging heeft vooral gevolgen voor de aansprakelijkheid. De overdracht van het bedrijf wordt makkelijker en dat geldt ook voor het in- en uittreden van vennoten. Deze maatregel moet de drempel verlagen om samen een bedrijf te beginnen.

 

Bron: De Ondernemer

Terug