7 juni 2017
Onderwerpen: Belasting Advies Tips

Digitaal bezwaar en beroep aantekenen

Onze maatschappij wordt digitaler en daar doet de fiscus aan mee. Zo kunt u nu steeds vaker digitaal bezwaar en beroep aantekenen, bijvoorbeeld als u het met uw aanslag oneens bent. Dat is makkelijk, snel en goedkoop. Neem wel de voorwaarden in acht, anders wordt u in het ongelijk gesteld, nog voordat uw bezwaar of beroep behandeld is. 

Termijnvoorwaarde

De termijn voor het indienen van een bezwaar, beroep of hoger beroep is in het algemeen zes weken na de dagtekening van de aanslag. Deze termijn luistert nauw. Een dag of zelfs een paar seconden te laat is al fataal. Er is bij ‘papieren’ bezwaar en beroep een marge ingebouwd. Let op: die marge is er niet bij digitaal bezwaar en beroep.

Geen digitale termijnverlenging

Een burger had zijn beroepschrift digitaal ingediend in de zevende week na ontvangst van de naheffingsaanslag parkeerbelasting. Hij was van mening dat dit ook nog als ‘tijdig’ moest worden aangemerkt, omdat ook bij papieren post een verlenging van een week van de termijn mogelijk is.

De rechter was het hiermee niet eens, 03.05.2017 (GHSHE:2017:883). Deze website meldt weliswaar dat een beroep al dan niet digitaal kan worden ingediend. Als hiervoor wordt gekozen, gelden de daarvoor opgestelde spelregels. Deze voorzien niet in een uitloop van een week, in verband met welke oorzaak dan ook. Een digitaal bezwaar of beroep moet echt binnen zes weken ontvangen zijn. 

Wacht niet tot het laatste moment

Houd er bij digitaal procederen rekening mee dat de termijn fataal is. Als uw digitale bezwaar of beroep niet tijdig binnen is, trekt u dus aan het kortste eind. Systeemstoringen, maar ook vertragingen bij het aanvragen van de benodigde DigiD-code, zijn geen excuus. 

Bron: Tips & Advies

Terug