4 oktober 2018
Onderwerpen: ZZP Tips Advies MKB

Zzp’ers verplichten om pensioen op te bouwen

Zelfstandigen zouden in de toekomst verplicht moeten worden een aanvullend pensioen op te bouwen. Dat schrijft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in een rapport van 4 oktober. Het Nibud wil dat uiteindelijk alle werkenden in Nederland automatisch voor hun oudedagsvoorziening sparen.

Gepensioneerde zzp’ers hebben volgens het Nibud meer moeite met rondkomen dan andere gepensioneerden. Van de gepensioneerde zelfstandigen heeft 44 procent niet genoeg inkomen om te kunnen sparen of onverwachte uitgaven op te vangen. Van alle gepensioneerden vindt een derde het lastig om de eindjes aan elkaar te knopen.

Veel zzp’ers vinden pensioen te duur 

Het Nibud denkt dat verplichting noodzakelijk is, omdat het niet werkt om pensioensparen volledig over te laten aan werkenden zelf. Vaak denkt de consument meer aan het heden dan aan de toekomst. Voor mensen die met een contract voor een baas werken, hoeft dat nog niet problematisch te zijn als zij automatisch pensioen opbouwen. Zzp’ers moeten daarentegen hiervoor zelf maatregelen treffen. Velen doen dat niet, vaak omdat ze het te duur vinden.
Het Nibud ziet graag dat alle werkenden onder het automatische pensioenstelsel vallen. Alleen mensen die na hun laatste werkdag ook zonder pensioen genoeg inkomsten houden om alle kosten te dekken, mogen zelf beslissen over hun pensioenopbouw.


Bron: NRC

Terug