26 juni 2019

Wat kan ik het beste doen met mijn winst?

Je hebt winst gemaakt, maar wat is het meest verstandigst om hiermee te doen? Lees hier negen nuttige dingen om te doen met winst: 

1. Betaal zo min mogelijk belasting

Over winst betalen bedrijven  winstbelasting (19 of 25 procent). Maak de fiscale winst daarom zo klein mogelijk, door alle aftrekposten te benutten. Valt uw onderneming nog onder de starterscriteria, dan kunt u de opstartkosten willekeurig afschrijven. Doe dit dus in een jaar dat u als ondernemer winst maakt. Een accountant of belastingadviseur kan helpen om alle regelingen te benutten, zodat uw fiscale winst zo klein mogelijk wordt. 

2. Geef uzelf een salaris 

In principe is alle winst uit een eenmanszaak het eigen vermogen van de eigenaar en staat het vrij deze tot op de laatste euro op te maken. Toch is het verstandig om uzelf een vast salaris te geven. Zo kunt u de meevallers bewaren voor de mindere maanden. Maak (samen met uw accountant) een goede berekening hoeveel salaris u uzelf geeft.

3. Een appeltje voor de dorst aanleggen

Het is in het algemeen verstandig om een buffer van ten minste drie maanden (de doorlopende kosten van het bedrijf + maandsalarissen) aan te houden. Dit is natuurlijk afhankelijk van uw situatie. 

Met een buffer van drie maanden overleeft u een slecht seizoen, een gebroken been of een familiecrisis zonder dat uw bedrijf eraan ten onder gaat. Drie maanden geven u ook voldoende tijd om nieuwe opdrachtgevers te zoeken of de strategie te heroverwegen. Uw spaargeld valt voor de fiscus wel in box 3, dit betekent dat u inkomstenbelasting betaalt over vier procent van het spaarvermogen. 

4. Aan je toekomst denken 

Denk nu alvast aan uw pensioen. De Belastingdienst staat het toe om een deel van de winst onbelast aan de oudedagsreserve toe te voegen. Eventuele betaalde pensioenpremie trekt u daarvan af. 

5. Risico verminderen 

Een ongeluk waardoor u het werk niet meer kunt uitvoeren, kan iedereen overkomen. Maakt uw bedrijf een gezonde winst? Dan kan het raadzaam zijn om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) te overwegen.

Maakt u al langere tijd winst? Dan is het misschien tijd om te gaan investeren. In uzelf, uw bedrijf, in anderen of in groei. 

6. Investeren in jezelf 

De rente op spaargeld is erg laag. U kunt daarom uw winst beter investeren. Ten eerste in uzelf en uw bedrijf: doe die cursus, schaf die goede computer aan waarmee u sneller kunt werken, laat eens een professionele website bouwen of neem zonnepanelen, zodat uw energiekosten in de toekomst omlaag gaan. 

Tip! Als u gaat investeren in bedrijfsmiddelen kunt u mogelijk profiteren van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

7. Investeren in anderen  

U kunt natuurlijk (met een adviseur) gaan beleggen, maar leuker is het om te investeren in andere ondernemers. Bij crowdfunding krijgt u al snel vijf of zes procent rente op uw investering en bovendien steunt u zo de Nederlandse economie. Let op: beleggen en investeren in crowdfunding zijn niet 100 procent risicovrij. Doe het daarom alleen als u al een goede buffer en een spaarpot voor uw oude dag hebt.  

8. Groeien 

U maakt winst en dit betekent dat u een succesvol bedrijfsplan hebt bedacht en kunt uitvoeren. U kunt het bedrijf nu laten groeien. Overweeg een werknemer aan te nemen, uw activiteiten uit te breiden of een grotere afzetmarkt aan te boren. Bestel het boek ´Eerste hulp bij Groeien´ om te leren hoe u dit aanpakt en in goede banen kunt leiden. 

 
Bron: De Zaak 

Terug