23 oktober 2018
Onderwerpen: ZZP MKB Advies Tips

Onnodige risico's voor mkb'ers door cyberaanvallen

De digitale wereld is erg populair onder criminelen. DDoS-aanvallen die de computersystemen van banken platleggen, laten zien dat er voor Nederland ook grote economische belangen gemoeid zijn met het aanpakken van cybercriminaliteit. Het Centraal Planbureau (CPB) legt daarom sinds 2016 ieder jaar een rapport vast. Hierin staat beschreven hoe het gesteld is met de digitale veiligheid in Nederland.

Extra geld voor digitale veiligheid

In het algemeen is de veiligheid van Nederlandse websites, in vergelijking met andere landen, best goed geregeld. Er wordt bijvoorbeeld al veel gewerkt aan het toepassen van versleutelingsstandaarden. Het kabinet trekt ook extra geld uit voor digitale veiligheid. Zo is op Prinsjesdag bekendgemaakt dat het ministerie van Economische Zaken jaarlijks 5 miljoen euro beschikbaar heeft om ondernemers te ondersteunen.

Mkb achterstand in beveiliging data

Uit het onderzoek blijkt dat het mkb een achterstand heeft ten opzichte van grote ondernemingen. Daarom lopen mkb’ers volgens het CPB-risico’s die makkelijk te voorkomen zijn, door meer beveiligingsmaatregelen te nemen. Grote ondernemingen kiezen bijvoorbeeld vaker voor het versleutelen van data of ze laten werknemers verplicht inloggen met een ‘token’. Dat kan een apart kastje zijn (zoals veel banken ook gebruiken voor internetbankieren) of bijvoorbeeld een beveiligde app op de smartphone.  

Waardoor het verschil komt, heeft het CPB niet kunnen achterhalen. Uit het rapport blijkt dat het geen overbodige luxe is om maatregelen te nemen. In 2016 kreeg 15% van de mkb'ers te maken met een cyberaanval.

 
Bron: Rendement

Terug