12 juni 2017
Onderwerpen: ZZP Tips Advies MKB

Nieuwsfeiten week 23 van 2017

Een nieuwe zomerse week starten we met een totaaloverzicht van het nieuws van afgelopen tijd. Bent u al op de hoogte?

Handhaving Wet DBA opgeschort tot 1 juli 2018

De opschorting van de handhaving van de Wet DBA betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen als achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking. Dat geldt niet voor kwaadwillende opdrachtgevers.

Digitaal bezwaar en beroep aantekenen

Onze maatschappij wordt digitaler en daar doet de fiscus aan mee. Zo kunt u nu steeds vaker digitaal bezwaar en beroep aantekenen, bijvoorbeeld als u het met uw aanslag oneens bent. Dat is makkelijk, snel en goedkoop. Neem wel de voorwaarden in acht, anders wordt u in het ongelijk gesteld, nog voordat uw bezwaar of beroep behandeld is. In het nieuwsbericht vertellen we u hier meer over. 

Wat verstaat de fiscus onder vakliteratuur?

Onder vakliteratuur verstaan we de literatuur die voor uw beroepsgroep erkend wordt als specifiek van belang. Hier gaan we in het nieuwsbericht verder op in. Vakliteratuur is een rekbaar begrip, maar desgevraagd zult u aannemelijk moeten maken dat hiervan sprake is. Zo zal vakliteratuur voor een medicus iets anders inhouden dan voor een accountant of automonteur. Dit betekent overigens niet dat het dan voor een andere beroepsgroep niet van belang kan zijn. 

Voorlopig geen kentekencamera’s meer

Ook controles voor de motorrijtuigenbelasting via kentekengcamera's zijn voorlopig gestaakt. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur laten weten in een Kamerbrief over het gebruik van zogeheten ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition). Eind februari gaf de Hoge Raad in drie zaken de Belastingdienst een gevoelige tik op de vingers over het gebruik van die beelden. Meer hierover in het nieuwsbericht.

Terug