30 maart 2018
Onderwerpen: Tips Advies Over ons

Nieuwsfeiten maart 2018

Maart roert zijn staart en dat hebben we geweten! Gelukkig zijn wij er om wat rust te brengen met de overzichtelijke nieuwsfeiten van deze maand. U leest onder meer over: een verdachte rittenstaat, de fiets van de zaak, geen voorrang vordering op dga-pensioen, vervanging wet DBA, brandbrief over nadelig regeerakkoord voor mkb en inkomsten uit beschikbaar gestelde bezittingen. 

Wanneer is een rittenstaat ‘verdacht’?

Indien u aan de bijtelling voor de auto van de zaak wilt ontkomen, moet u bewijzen dat u in een jaar niet meer dan 500 km privé gereden heeft. Dat is niets nieuws, maar daarmee bent u er nog niet. In dit nieuwsbericht leest u hoe u het risico op verwerping van uw rittenstaat kunt voorkomen.  

Worden regels voor fiets van de zaak versimpeld?

Het kabinet wil de regels voor het gebruik van een fiets van de zaak per 2020 vereenvoudigen. Het is de bedoeling dat voor de fiets vergelijkbare regels komen als voor de auto van de zaak, die veel populairder is. Lees hier meer over.  


Geen voorrang vordering op dga-pensioen

Krijgt een directeur-grootaandeelhouder (dga) zijn opgebouwde pensioen in eigen beheer nog als de bv failliet gaat? Dat valt nog maar te bezien, zo blijkt. Een dga die via de rechter wilde afdwingen dat de curator zijn pensioen met voorrang moest uitbetalen, kreeg van de rechtbank nul op het rekest.


Per 1 januari 2020 vervanging wet DBA?

Volgens het regeerakkoord moet een nieuwe wet ter vervanging van de Wet DBA enerzijds (de inhuurder van) echte zelfstandigen zekerheid bieden dat er geen sprake is van een dienstbetrekking en anderzijds schijnzelfstandigheid voorkomen. Dat moet volgens het plan op 1 januari 2020 rond zijn.


Brandbrief over nadelig regeerakkoord voor mkb

Een aantal fiscale maatregelen uit het regeerakkoord van kabinet Rutte lll hebben negatieve gevolgen voor het mkb. Vier beroepsorganisaties hebben hun krachten gebundeld en minister Hoekstra en staatssecretaris Snel van Financiën een brandbrief gestuurd om hun ongenoegen te tonen. Dit constateerden zij in hun brief.  


Omgaan met inkomsten uit beschikbaar gestelde bezittingen

Bij de aangifte inkomstenbelasting over 2017 loopt u tegen het begrip ‘inkomsten uit beschikbaar gestelde bezittingen’ aan. Deze zijn net als winst uit onderneming belast in box 1. Als u geen vergoeding ontvangt, dan moet u tóch aangeven wat u zakelijk gezien normaliter wel zou hebben ontvangen. Lees verder hoe u hiermee omgaat.  

Terug