18 juli 2022

Mag je gebruik maken van de ondernemersaftrek?

Regelmatig krijgen we de vraag hoe het zit met de ondernemersaftrek van mensen die willen of recent zijn gaan ondernemen. De vraag is dan hoe je dit vorm moet gaan geven. Stop je definitief met je vaste baan of ga je parttime ondernemen naast je vaste baan? Hoe werkt het met belasting? Kom je in aanmerking voor een ondernemersaftrek? Ik geef in dit blog antwoord op de meestgestelde vragen over verschillende soorten aftrek waar je aanspraak op kunt maken. De ondernemersaftrek bestaat onder andere uit: de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. 

 

Wat is ondernemersaftrek? 

Ondernemersaftrek is een verzamelnaam voor een aantal faciliteiten, die jouw belastingdruk als ondernemer kunnen verlagen. Belangrijk dus om te checken of je hiervoor in aanmerking komt. Er zijn verschillende soorten ondernemersaftrekposten, die ik hieronder toegelicht heb. 


Wat is zelfstandigenaftrek? 

Of je nu ondernemer in een eenmanszaak of VOF bent, je kunt aanspraak maken op de zelfstandigenaftrek. In 2022 is dit een vast bedrag van € 6.310. De belangrijkste voorwaarde voor de zelfstandigenaftrek is dat er wordt voldaan aan het urencriterium. Voor het urencriterium moet minimaal 1225 uur per jaar (ongeveer 25 uur per week) in de onderneming worden gewerkt. Het gaat hierbij niet alleen om de uren die je besteedt aan jouw klanten. Tijd die je nodig hebt voor het maken van offertes, het bijhouden van je administratie of het maken van een zakelijke website telt ook mee voor het urencriterium zelfstandigenaftrek. Houd daarom de uren die je in jouw onderneming steekt goed bij, zodat je dit inzichtelijk kunt maken bij eventuele vragen van de Belastingdienst. Daarnaast moet je meer tijd besteden aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden, bijvoorbeeld in loondienst het zogenaamde grotendeelscriterium. Deze voorwaarde vervalt als je één van de vijf voorgaande jaren geen ondernemer was.  

 

"Kun je hier gebruik ook gebruik van maken waneer je de AOW leeftijd hebt bereikt?" Ja, als je aan het begin van het jaar al AOW ontvangt, dan heb je aanspraak op 50% van de zelfstandigenaftrek. Let op! Niet gerealiseerde zelfstandigenaftrek mag je de eerstvolgende negen jaar alsnog verrekenen. De zelfstandigenaftrek bij verlies kun je nog negen jaar compenseren. 

 

Wat is startersaftrek?”  

Dit is een extra voordeel voor startende ondernemers, bovenop de zelfstandigenaftrek. Dan reist de vraag: “Hoe lang is deze startersaftrek?” Die geldt voor drie jaar. De startersaftrek kun je alleen ontvangen als je in de eerste plaats voldoet aan de voorwaarden voor de zelfstandigenaftrek. In 2022 is deze aftrek een vast bedrag van € 2.123. Je bent een startende ondernemer als: 

  • Je in de voorgaande vijf jaren minimaal één jaar geen ondernemer voor de inkomstenbelasting was.

  • Je hebt in de vijf voorafgaande jaren niet meer dan twee maal gebruikt heeft gemaakt van de zelfstandigenaftrek. 

 

Naast de ondernemersaftrek kennen we ook nog de MKB winstvrijstelling.

"MKB winstvrijstelling, wat houdt dat in?"

Na de ondernemersaftrek mag je nog een deel van je winst onbelast genieten, de MKB winstvrijstelling. In 2022 is dit 14% van de behaalde winst na ondernemersaftrek.  Om voor de MKB vrijstelling in aanmerking te komen, hoef je niet te voldoen aan het urencriterium.

 

Nog vragen?

Bovenstaand is kort een deel van de ondernemersfaciliteiten weergegeven. Heb je nog vragen over de ondernemersaftrek of ben je benieuwd of er nog meer faciliteiten voor jou gelden? Neem dan contact op met je persoonlijke administratieadviseur of maak een afspraak om bij ons langs te komen op kantoor.  Wij helpen je graag verder! 

 

Persoon Advies, 

Ben den Heijer  
Manager / specialist MKB 

 

Terug