11 juli 2019

Hoe ontspannen is uw vakantie als zelfstandig ondernemer?

De zomervakantie staat voor de deur. Voor de meeste mensen betekent dit vakantie en een aantal dagen/weken ontspanning. Even lekker weg en uw hoofd leegmaken. Maar waar moet u als ondernemer rekening mee houden voor en tijdens uw vakantie?

Het hele jaar door staat u 24/7 voor uw klant klaar. Uw klant weet dit en verwacht dan ook dat u altijd bereikbaar bent. Dit is voor de meeste ondernemers een vanzelfsprekende service, ook tijdens vakantie. Een vervelende bijkomstigheid voor u als zelfstandig ondernemer is dat u tijdens vakantie geen inkomsten heeft. Als u niet werkt, komt er meestal ook geen geld binnen. Dat is dan ook vaak de reden dat u als ondernemer tijdens uw vakantie doorwerkt. Maar denk ook aan uzelf!

Wij geloven wel dat het kan: ondernemen en ontspannen op vakantie gaan. Wij geven u dan ook graag enkele tips, waarmee het hopelijk makkelijker voor u wordt om te genieten van uw vakantie en uw energielevel weer op peil te brengen. Het vergt wat voorbereiding en discipline, maar doe er uw voordeel mee!

Plannen, plannen en nog eens plannen

Begin op tijd met het plannen van uw vakantie. Denk na welke periode en hoe lang u met vakantie wilt gaan. Heeft u de datum vastgesteld, communiceer dit dan tijdig naar uw klanten. Geef aan of en wanneer u tijdens uw vakantie bereikbaar bent en stel zo nodig een vast moment per dag in, waarop u uw e-mails leest en beantwoordt. Op die manier kan uw klant in de planning rekening houden met uw afwezigheid en weet hij wanneer hij antwoord van u kan verwachten. 

U kunt eventueel een week van tevoren nog een reminder sturen naar uw klanten over uw vakantie. Wanneer u besluit om dagelijks op een bepaald tijdstip bereikbaar te zijn voor uw klanten en de mail te beantwoorden, raden wij aan om de afwezigheid assistent van uw e-mail uit te laten. In de tijd dat u aan het werk bent tijdens uw vakantie, beantwoordt u uiteraard alleen de e-mails die écht niet kunnen wachten tot na uw vakantie.

Vakantiegeld reserveren

Op vakantie gaan kost geld en als ondernemer ontvangt u geen vakantiegeld en bouwt u geen vakantiedagen op. U zult zelf een vakantiepotje moeten creëren, maar hoeveel moet u dan wegzetten? Dat hangt natuurlijk helemaal af van uw vakantie en de kosten ervan, want aan elke vakantie hangt een ander prijskaartje. Als het haalbaar is, adviseren wij u maandelijks een vast bedrag te reserveren voor uw vakantie en dit op een aparte rekening te zetten. U kunt er ook voor kiezen om een bepaald bedrag van een grotere opdracht apart te zetten.

Rekeningen

Om met een gerust hart op vakantie te gaan hebben wij nog een tip: zorg ervoor dat uw facturen tijdig verstuurd zijn, zodat klanten de rekeningen betalen terwijl u op vakantie bent. Andersom is het natuurlijk ook prettig wanneer u zelf alle rekeningen heeft betaald, voordat u op vakantie gaat. Stel de betalingen in via uw bank, zo voorkomt u dat u achter gaat lopen met betalingen.

Zoals u kunt lezen is het met bovenstaande tips als zelfstandig ondernemer zéker mogelijk om met een gerust hart op vakantie te gaan. Geniet van uw gezin, familie en vrienden.

Wij van Persoon Advies wensen u een heerlijke, ontspannen vakantie toe!

Terug